Via Facebook kwam ik een actie tegen van Saal Digital. Je kon kans maken om voor €50,- een wanddecoratie te bestellen in ruil voor een eerlijke recensie. Bij het aanmelden moest ik aangeven wat ik wilde bestellen en waar ik mijn recensie wilde plaatsen. Omdat mijn schoonmoeder graag nog een mooie, grote foto van onze dochter wilde hebben leek mij dat een mooi doel. Slechts een paar dagen na het invullen van mijn gegevens kreeg ik al een mailtje dat ik was geselecteerd.

Nu was het allemaal aan mij: heb ik wel een geschikte foto? Moeten we een mooie portretfoto maken? Na een paar weken kwam het antwoord van mijn zwager. Hij had een prachtige foto gemaakt van mijn dochter die door een groene tunnel kroop. Op dus naar de website van Saal Digital om te bestellen. Hier had ik kort al even gekeken naar de verschillende opties.

Saal Digital biedt een ruime selectie aan producten om je foto(’s) af te laten drukken. Zo zijn er onder andere fotoalbums, kaarten, posters, kalenders en wanddecoraties te bestellen.

Homepage van Saal Digital: ruime keus

 

Zelf heb ik alleen gekeken naar de wanddecoraties, waar ook weer een ruime keuze is. Een foto op canvas kennen de meesten wel, maar ook afdrukken op acrylglas en alu-dibond (aluminium) zijn mogelijk. Veruit de goedkoopste optie is een foto op hardschuimplaat. Voor ongeveer de prijs van één foto op canvas of alu-dibond heb je er twee op hardschuimplaat. Saal Digital geeft zelf als voordelen dat het lichtgewicht is, weersbestendig en gunstig geprijsd.

De opties voor de wanddecoraties

 

Zelf had ik nog geen ervaring met een foto op dit materiaal en was dus een beetje bang dat goedkoop wel eens duurkoop kon worden. Schuim, gaat dat niet te snel kapot? Ziet het er wel mooi uit? Een collega van mij kende het gelukkig en vertelde mij dat mijn zorgen onterecht zijn. Wel wees hij mij erop dat het nog mooier uitkomt in een zwarte lijst. Hij liet zelfs op de website van een ander bedrijf wat voorbeelden zien. Die zwarte omlijsting is inderdaad prachtig, maar die heb ik bij Saal Digital helaas niet kunnen vinden.

Bestellen kan op twee manieren: via de website en via een programma op je computer. Die laatste biedt iets meer opties. In het geval van hardschuimplaat bestaan die extra opties vooral uit meer verschillende formaten en verhoudingen. Ik wilde gaan voor 40×60 cm en 5 mm dik, een optie die ook via de website mogelijk was. De offline software geeft verder de mogelijkheid om volledig offline te werken en je werk tussentijds offline op te slaan. Over de Mac-versie van de software was ik niet tevreden. Nadat ik foto’s had toegevoegd aan het programma Foto’s kreeg ik deze niet te zien in de software van Saal Digital, zelfs niet na het herstarten van alle programma’s. Bestellen via de website ging simpel. Ik kreeg bij een foto in lage kwaliteit duidelijk de melding dat deze onscherp zou worden en werd aanbevolen een andere foto in hogere kwaliteit te kiezen. Gelukkig had ik de foto ook in een hoge kwaliteit. Verder kon ik zelf nog kiezen om de foto te roteren, bijsnijden en verplaatsen en spiegelen.

Duidelijke waarschuwing: deze foto is te klein en heeft dus onvoldoende kwaliteit

 

De bestelprocedure ging verder prima. Voor €24,95 per stuk kon ik twee foto’s bestellen. De verzendkosten van €4,95 vielen mee. Hiermee kwam ik wel net boven de €50,- en kon daarmee meteen de betaalopties proberen. Een zeer groot gemis is de optie voor iDeal. Ik kon alleen betalen via een factuur, of met credit card. Die laatste vond ik het makkelijkst.

Ik heb kort gezocht naar andere webshops die foto’s op hardschuimplaat leveren om de prijzen te vergelijken. Wat opvalt is dat andere verkopers het vaak Forex noemen en duurder zijn. Saal Digital vraagt €24,95 voor een foto van 40×60 cm, anderen zitten voor dat formaat rond de €33,- tot €40,-. Bij Saal Digital heb je wel wat minder extra opties, zo is de rand alleen in wit verkrijgbaar (anderen bieden soms ook zwart als optie) en was er bij 40×60 cm maar één ophangsysteem te kiezen (of geen ophangsysteem), waar anderen soms wel vier of vijf ophangsystemen voorstellen. Let er wel op dat die ophangsystemen niet bij de prijs inbegrepen zitten en de bestelling flink duurder kunnen maken. Zo kost het aluminium profiel wat Saal Digital achterop de foto kan zetten €15,- extra (bij het door mij gekozen formaat).

Ik heb de foto’s op een vrijdagavond besteld en kreeg de melding dat ik ze zaterdag na een week kon verwachten. Op maandag kreeg ik al de melding dat alle klaar was en vanuit Duitsland via DHL mijn kant op zou komen. Op woensdag stond er een bezorger voor de deur. Wij waren niet thuis en de bezorger heeft alles keurig aan de buren gegeven. Bij het bestellen kon ik niet kiezen of ik dat wel of niet wilde. Gelukkig heb ik prettige buren en hoef ik niet nog een keer een dag thuis te blijven om te wachten op de bezorger, of de bestelling ergens op te halen (dat kan met DHL soms wel 20 kilometer verderop zijn!).

De foto’s op hardschuimplaat waren goed verpakt in stevig karton, met wat ruimte om een keer te stoten zonder de inhoud meteen te beschadigen. In het pakket zaten twee dikke kartonnen platen met op elke plaat een foto op hardschuim.

Stevige doos die tegen een stootje kan

 

De inhoud zit ook goed beschermd

 

De foto’s zelf zien er goed uit. Het hardschuim is veel steviger dan ik had verwacht en het oppervlak voelt degelijk aan. De foto’s zijn erg scherp, maar wel een klein beetje zacht. Mijn ervaring is dat alu-dibond en foto’s van Xpozer nog nét iets scherper zijn. Dat kan ook komen doordat die een gladdere ondergrond hebben. Canvas is vaak net wat onscherper vanwege het materiaal. Hoe de foto’s er na verloop van tijd uitzien kan ik nu nog niet beoordelen. Zullen ze kleurvast zijn? Verkleuren ze in zonlicht? Dat is allemaal afwachten.

Hardschuimplaat

 

Hardschuimplaat

 

Het origineel en de foto’s

 

De afdrukken zijn erg mooi en scherp

 

De twee foto’s op hardschuimplaat

 

Conclusie

Als je grote, mooie foto’s in huis wil halen zijn er verschillende opties. Hardschuimplaat is een mooi en betaalbaar. Saal Digital heeft erg scherpe prijzen, levert snel en de foto’s op hardschuimplaat zien er prachtig uit.

Ik ben echt positief verrast door de lage prijs en hoge kwaliteit van het materiaal. Bestellen gaat makkelijk en snel. De wanddecoratie wordt goed verpakt en bezorging was sneller dan belooft. De enige minpuntjes die ik tegenkwam zijn de beperkte opties (ik had graag een zwarte rand, of liever nog zwarte bijpassende lijst gehad) en het ontbreken van iDeal als betaaloptie. Als je wil betalen via factuur of credit card en de witte rand al wilde (of voor lief neemt) is Saal Digital een uitstekende optie die goedkoper is dan de webshops die ik na een korte zoekactie vond.

 

Website: www.saal-digital.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.